Praktijk- en gezondheidsinfo
Home
gezondheidsinfo
alfatraining
lichaam en geest
Afa-algen
Materia medica (medicijnenleer)
Zilver / Goud
Ginseng
Cordyceps / Ling zhi
Zwavel / NAC / MSM
Kruidenrecepten
Cordyceps / Lingzhi
Cordyceps sinensis. ---De keizerlijke paddestoel---
Deze paddestoel is een heel bijzonder middel uit de traditionele Chinese geneeskunde.
De Cordyceps sinensis, komt van oorsprong uit het hooggebergte tussen 3000 en 5000 meter in de Chinese provincie Yunnan, in bepaalde gebieden in het midden en noorden van China alsook in Tibet en Nepal. Cordyceps was altijd zeldzaam en een bijna onbetaalbaar tonicum. Het was vroeger 4 maal zijn gewicht in zilver waard en daarmee was ze alleen voorbehouden aan de keizer en rijke adel.
Cordyceps wordt tegenwoordig ook door de Chinese atleten op de olympische spelen gebruikt als een soort supertonicum gebruikt tegen de gevolgen van uitputting. De cordydeps wordt nu ook verbouwd op speciale kwekerijen en is niet meer zo duur.
De beste kwaliteit komt nu uit de USA.

Cordyceps  in deze tijd.
Cordyceps wordt special als een krachtig tonicum gebruikt. Cordyceps versterkt de niermeridiaan (yin energie) en de longmeridiaan (qi de essentiële levensenergie).
In westers georiënteerde studies werden de biochemische effecten van Cordyceps onderzocht.
- Bevordering van de energieproductie in de cellen door positieve verandering van de relatie van 
  adenosinetrifosfaat tot het anorganische fosfaat in de lever.
- Een betere zuurstofvoorziening in het lichaam.
- Een antioxidatieve werking in het lichaam - vermindering van vrije radicalen.
- Zakken van de cholesterinespiegel
- Gunstige werking op hartkransaders en andere bloedvaten.
De huidige traditionele Chinese geneeskunde zet de Cordyceps in bij:
Bloedarmoede, luchtwegproblemen, tuberculose, onvruchtbaarheid, impotentie, seksuele zwakte, nachtzweet, rug- en kiepijn, ouderdomszwakte en verbetering van de lever en nierfunctie.

Er worden tegenwoordig meerdere preparaten geleverd uit verschillende landen.
De Cordyceps sinensis Alohaensis ( biologische kweek uit de U.S.A.) heeft verreweg  het hoogste gehalte aan werkzame inhoudsstoffen.
 

”Ling Zhi de goddelijke paddestoel van de onsterfelijkheid.”
Chinese naam: Ling Zhi, Japanse naam: Reishi, 
Latijnse naam: Ganoderma Lucidum 
In de traditionele Chinese geneeskunde is “”de goddelijke paddestoel van de onsterfelijkheid”” een van de, door de praktijk bewezen, krachtigste natuurgeneesmiddelen. 
Ling Zhi heeft een lange traditie als middel om een jeugdige vitaliteit te behouden.
Wetenschappelijke onderzoeken wijten deze gezondheid bevorderende eigenschappen aan het hoge gehalte aan polysacchariden. Deze stimuleren de immuunafweer van het lichaam. 

Deze geneeskrachtige paddestoel bevat triterpenen, polisacchariden, betaglucanen, steroïden, aminozuren, alkaloïden, nucleoside, vitaminen, mineraalstoffen enz. welke vooral immuunstimulerend werken en de antioxidatieve beschermingssystemen in het lichaam activeren.

Toepassing bij immuunzwakte
Ling Zhi leent zich vooral om immuunzwakte  te voorkomen maar wordt ook ingezet in de therapie bij algemene immuunzwakte bij acute en chronische ziekte, in de aanvullende kankertherapie, bij de belasting van milieuvergiften als nicotine, kwik, lood enz.bij doorbloedingsstoornissen, allergieën, auto-immuunziekten, hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden, algemene zwakte en geschiedenis van luchtwegziekten.

Ling Zhi ( Reishi in de Japanse volksgeneeskunde) werd in de Chinese geschiedenis al ca 4000 jaar gebruikt vooral bij de behandeling van chronisch hepatitis, hoge bloeddruk, artritis, zenuwzwakte, slapeloosheid, bronchitis, astma en maagzweren.(Zhao & Zang 1994) 

In de Ben Cao Gang 1578, het beroemdste geneeskruidenboek van China, wordt beweerd dat voortdurend gebruik van Ling Zhi het gewicht vermindert en de levensverwachting verhoogt.(Huang 1993).
Men dacht vroeger dat de verschillende geneeskrachtige eigenschappen afhingen van zijn kleur.
In werkelijkheid bezit Ling Zhi verschillende eigenschappen die van de groeiplaats afhankelijk zijn. (Jong en Birmingharii, 1992). Gedurende de Ming dynastie(1384-16444) werd hij Qi Zhi of “rode paddestoel”” genoemd. Men meende toen dat hij het hart goed deed.(Yeung 1985).
In de traditionele Chinese geneeskunde werd Ling Zhi in de hoogste klasse van de tonicums ondergebracht. Er zijn vele Chinese en Japanse berichten over mensen met kanker en andere degeneratieve ziekten, die aan lange reizen begonnen om Ling Zhi ( Reishi )  te vinden.

Geneeskrachtige werking van de Reishi-extracten in vivo en vitro:
Pijnstillend
Anti-allergische activiteiten
Bronchitisbeschermende werking die regeneratie van de bronchiale endotheelcellen op gang brengt. 
Anti-ontsteking, anti-bacterieel bij stafylokokken, streptokokken en bacillus pneumonie (waarschijnlijk op grond van de immuunstimmulerende activiteit)
Anti-oxidatief omdat het vrije radicalen elimineert,
Anti-tumor activiteit
Anti-virale actie omdat het de interferonproductie induceert.
Anti-hypertonisch
Verhoogt de celproliferatie in het beenmerg.
Cardiotonische activiteit, verlaagt de serumcholestrinne zonder werking op de triglyceriden, verhoogt de hartspierstofwisseling en verbetert de doorbloeding van de coronaire bloedvaten, 
Verhoogt de activiteit van de natuurlijke killercellen.
Anti-hoest en slijmoplossende eigenschappen
Algemeen immuumversterkend,
Anti-HIV in vitro en in vivo
Verbetert de bijnierschorsfuncties
Verhoogt de productie van interleukin-1 en -2 in vitro
Leverbeschermende werking en ontgiftende werkingen
Bescherming tegen ioniserende straling
Lichte  bestrijding van de ontwikkeling van zweren
Toename van witte bloedlichaampjes en hemoglobine in het bloed.

Gebruik in de traditionele geneeskunde.
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Reishi als verwarmend, tonificerend, ontgiftigend en samentrekkend gezien. Het verstrooit ophopingen. In China en ander delen van Azië wordt Ling Zhi bij vele ouderdomsziekten ingezet zoals bijv. coronaire hartziekten, chronische bronchitis, hoge bloeddruk, en kanker. Het wordt ook gebruikt als diureticum, laxeermiddel, kalmeermiddel en tonicum. 
In Japan wordt Reishi gezien als een natuurgeneesmiddel bij kanker, hartziekten, leverproblemen, verhoogde bloeddruk, gewrichtsontsteking, zweren en andere ziekten. De Japanse regering beveelt Reishi officieel aan als begeleidend medicijn bij kankertherapie.

In China worden van Ling Zhi vele produkten voor het dagelijkse gebruik gemaakt om gezond te blijven, de slaap te bevorderen het immuunsysteem en het hart te sterken. 
Ling Zhi wordt voor een groot aantal aandoeningen aanbevolen zoals bij zenuwzwakte, chronische bronchitis, coronaire hartziekten. 

Ook zijn er klinische berichten die erop duiden dat de immuunstimulerende polysacchariden uit Ling Zhi bij HIV-positieven in hun voordeel uitwerkt. Dit geldt ook voor het EbsteinBarr-virus.

Volgens een bericht op de eerste  internationale conferentie over de paddestoelbiologie en paddestoelproducten in Hong Kong (augustus 1993) werd Reishi met opvallende resultaten in het  kankeronderzoekcentrum van Moskou ingezet bij kankerpatiënten. Een klinisch bericht geeft een gedetailleerd onderzoek over ontgiftiging en levertherapie met Ling Zhi bij 70 000 patiënten. Met goed resultaat van wel 90% bij toxische hepatitis.

De Japanse arts Dr. Fukumi Morishige, die als onderzoeker werkzaam is aan het Linus Pauling Instituut voor Wetenschap en geneeskunde, heeft zich als onderzoeker van de Reishi bijzonder verdienstelijk gemaakt. Hij heeft vastgesteld dat de inname van Reishi het verloop van ziekten zeer gunstig beïnvloeden die met een versmalde immuunbasis gepaard gaan (zoals bijv reumatische artritis, chronische bronchitis, hepatitis). Dr. Fukumi Morishige bericht over zijn resultaten in de preventie en behandeling van kanker die hij als volgt samenvat: 
Als chirurg wordt men regelmatig met kanker geconfronteerd. De sleutel voor de controle over kanker ligt in een vroegtijdige ontdekking. Nog beter is het natuurlijk preventieve maatregelen te nemen maar hier kon nog geen absoluut zekere methode  worden gevonden. Men probeert het met een gezonde voeding maar ook hier vind men geen regels die absolute zekerheid geven. Naar mijn inzicht is de beste methode af en toe wat Reishi te gebruiken.

 
.