Praktijk- en gezondheidsinfo
Home
gezondheidsinfo
mindcontrol
lichaam en geest
Afa-algen
Materia medica (medicijnenleer)
Zilver / Goud
Ginseng
Cordyceps / Ling zhi
Zwavel / NAC / MSM
Kruidenrecepten
KRUIDENRECEPTEN
Ayurvedische Astrosupplementen.
De Indiase boeddhist homeopaat, arts en apotheker B. Bhattacharyya uit de vorige eeuw had een hele grote volkspraktijk in zowel klassieke homeopathie als ayurvedische geneeskunde. Hij wist als een van de weinigen deze 2 stromingen samen te voegen en liet een schat van bijzondere recepten na. Uit zijn receptenboek hebben wij een aantal bijzondere recepten.
Onze samenstellingen zijn gebaseerd op bronwater met wat alcohol (minder dan 1%). Juist toegepast blijkt bewijzen deze supplementen telkens weer hun speciale waarde. U kunt, tenzij anders voorgeschreven, 3 maal daags 7 tot 15 druppels innemen.

Ayurvedisch Zonsupplement.
Het zonsupplement kan gebruikt worden bij alle vormen ziekten t.g.v. koude,  ziektes die ontstaan tgv. koude wind, lage temperatuur, koud klimaat, winter. Verder  bij ziekten van het hart en de circulatie,  hoofdpijn, oogziekten, verlies van de eetlust, bleke gelaatskleur, ziekten van het skelet, gewrichtsontstekingen, engelse ziekte, zwakke rug.
In al deze aandoeningen kan het zonsupplement  worden toegepast. 
In de Ayurveda vertegenwoordigt de Zon  de Rode Comische Straling en heerst over het element Vuur, het Beensysteem, de Zonnevlechtchakra en de Samana Vaju  binnen het  menselijk lichaam.
Samenstelling:  potenties van Camphor, Lobelia, Belladonna, Ambra Grisea, Stannum met., Ammonium Carb. , Helonias

Ayurvedisch Maansupplement.
Ayurvedisch Maansupplement wordt vooral ingezet waar de gevolgen van hitte moeten worden bestreden..
Het een van de beste middelen om gebruikt te worden tegen bloedingen. Het is een koude kracht die gebruikt wordt tegen inwendige hitte en hitte-ziekten.
Te gebruiken bij diarree, waterzucht , vasthouden van vocht, koliek, ziekten van de blaas,  malaria, groenige huidskleur, bloedsarmoede, stinkneus, oogproblemen, psychische problemen met opwinding, dwaasheid, krankzinnigheid, onzuivere gewoontes.
Ayurvedisch Maansupplement vertegenwoordigt de Oranje Cosmisch Straling die de hitte tegenwerkt. Deze heerst over het element Water, het Bloedsysteem, het  Heiligbeenchakra en de Apana Vaju in het menselijk  lichaam.
Samenstelling: potenties van  Veratrum album, Cinchona,  Cocculus, Ignatia, Nitric Acid., Ammon Carb., Helonias.

Ayurvedisch Marssupplement.
Ayurvedisch  Marssupplement  kan vooral gebruikt worden voor het bestrijden van algemene kinderziektes met koorts en  ontstekingen, onzuiver bloed, mazelen, waterpokken.  Verder belangrijk bij infectieziekten, volbloedigheidheid,  bloedarmoede, chronische zweren, vermagering, puisten, ringworm, aambeien,  fistels, moeilijkheden met plassen, ontstoken gewichten en brandende koortsen.
Ayurvedisch Marssupplement  vertegenwoordigt de Gele Cosmische  Straling die heerst over het element Vuur, het Beenmergsysteem, het Stuitchakra en de Samana Vayu.
Samenstelling: potenties van Bismuth, Crocus, Nux Vomica, Magnesia Carb., Carbo Veg., Ammon Mur.

Ayurvedisch Mercuriussupplement.
Ayurvedisch  Mecuriussuplement kan vooral worden gebruikt bij maagzweer, twaalfvingerigedarmzweer,  veel degeneratieve ziekten zoals kanker,  vergiftigingen, ziekten van de twaalfvingerige darm, vermagering, smaakverlies, eetlustverlies, spruw, koliek van maag en darm, klachten van het zenuwstelsel zoals stotteren,  verdwazing, lafheid, kleptomanie.
Het Ayurvedisch Mercurius-supplement vertegenwoordigt de Groene Cosmiche Straling die heerst over het element Aarde, het Vleessysteem,  het Kruinchakra en de Prana Vayu  die in het menselijk lichaam werkt. 
Samenstelling: potenties van Rheum, Sabadilla, Jodium, Ambra Grisea, Arnica, Ammon. Carb., Helonias.

Ayurvedisch Jupitersupplement.
Ayurvedisch Jupitersupplement kan vooral worden gebruikt bij misselijkheid, melancholie, verdwazing, reuma, verlamming, hersenbloeding,  keelklachten, klachten van het gehemelte, leverklachten, moeilijk ademhalen, vetzucht, diarree, tumoren.
Het Ayurvedisch Jupitersupplement vertegenwoordigt de hete Blauwe Cosmische Straling en planeet Jupiter die heerst over het element Ether, het klier-Vetsysteem, het Voorhoofdchakra en de Vyana Vayu in het menselijk lichaam en wordt gezien als de levenschenker.
Samenstelling: potenties van Secale Cor., Bryonia, Natrum Mur., Ambra Grisea, Selenium, Arsenic. Alb., Argentum Nit..

Ayurvedisch Venussupplement.
Ayurvedisch Venussupplement kan vooral worden gebruikt bij steriliteit, dun sperma, zaadverlies, moeilijkheden met plassen, geslachtsziekten, gevolgen van dronkenschap,  hernia, ontstoken testikel, oogziekten , hydrocele,  zwakte, oedeem, vroegtijdig verouderen, moeilijke chronische huidziekten, chronisch makkelijk bloedende huid,  chronische baarmoederbloeding, alle menstruatie problemen, onduidelijke chronische koorts, diabetes., chronische ziekte.
Ayurvedisch Venussupplement  vertegenwoordigt de koude Indigo Cosmische Straling die gebruikt wordt tegen hitte ziekten.  Venus heerst over het element water, het  Zaadsysteem, het Keelchakra, de Apana Vayu en de dikke lymfe.
Samenstelling: potenties van Ratanhia, Acid Mur., Cocculus, Bromium, Kalium Carb., Carbo Veg., Argentum met.

Ayurvedisch Saturnussupplement.
Ayurvedisch Saturnussupplement kan vooral worden gebruikt bij vermagering,  ijdelheid, gemeenheid, lafheid, fanatisme,  hebzucht,  slechtheid, koliek, doofheid, verlamming, miltproblemen, tremor, hysterie, moeilijk ademhalen, zenuwontsteking, zenuwpijnen, gewrichtsziekten, ouderdomsklachten.  Saturnus heerst over de zenuwen die uit het mergsysteem gevoed worden.
Ayurvedisch Saturnussupplement vertegenwoordigt de koude Violette Cosmische Straling die heerst over het Zenuwstelsel, het Hartchakra, het element Lucht,  de Huid.
Samenstelling: potenties van Croton Tig., Cedron, Antim. Crud., Ambra Grisea, Baryta Carb., Physiostigma, Helonias
 
Natuurgeneeskunde Eemland 
Wakkerendijk 228a,   3755 DJ Eemnes 
www.natuurgeneeskunde-eemland.nl

ENKELE BASISBEGRIPPEN OVER AYURVEDA.
Ayurveda  is een klasieke gezondsheidsleer uit het oude India. Een korte samenvatting van begrippen die hierin gebruikt vindt u hier.

Alle levende en niet-levende dingen in de zichtbare en onzichtbare Kosmos zijn uit een bepaald mengsel van vijf basis Elementen opgebouwd welke zijn: Aarde-Water-Vuur-Lucht-Ether.
In de Ayurvedische filosofie vormen de vijf elementen drie paren van dynamische krachten.
Deze drie dynamische krachten noemen we Dosha’s. Dosha betekent “dat wat verandert”.
Deze drie Dosha’s worden genoemd: Vatta, Pitta en Kapha.
Vuur + Water = Pitta = Transformatie
Lucht + Ether(Ruimte) = Vatta = Beweging
Aarde + Water = Kapha = Stabiliteit / Structuur
De Dosha’s kan men zien als een kracht of een uiting van energie. Dosha’s zijn dynamische krachten daarom zijn ze voortdurend onstabiel. Ze zijn nodig voor het ontstaan en onderhoud van het leven. Ieder levend wezen karakteriseert zich in de dosha.
Vatta heeft als kenmerk: Koud -  Beweging - Snel -  Ruw . Alles wat beweegt, van molecuul tot gedachte, beweegt door Vatta, en iedere beweging van welke soort dan ook be´nvloedt iedere andere beweging.
Pitta heeft als kenmerk:  Heet - Scherp - Vochtig  - Zuur .  Pitta is betrokken bij alle transformatie in het organisme. Transformatie als de vertering in de darm, van het licht door de ogen, van de gevoelsinformatie door de hersens.
Kapha heeft als kenmerk:  Zwaar - Zoet -Stabiel - Zacht - Langzaam. Kapha is de stabiliserende invloed in een levend wezen, het smeert, onderhoud en omvat.
De 3 dosha’s worden nog verder onderverdeeld in 5 groepen die ieder een speciale werking hebben.

De relatie tussen Dosha’s en constitutie.
De aard en sterkte van ieder van de drie dosha's die gevonden worden in een persoon bepalen zijn constitutie.  Er zijn een oneindig aantal constituties mogelijk en deze zijn weer onder te brengen in 3 basis groepen - voornamelijk Vatta,  voornamelijk Pitta en in  voornamelijk Kapha.
Dit verklaart waarom mensen veel overeenkomsten kunnen hebben maar tegelijkertijd een eindeloos aantal verschillen hebben in de manier waarop zij zich gedragen.

Ayurveda herkent dat verschillende voedingsmiddelen, smaken, kleuren, geluiden, klimaat en planeten de dosha's op verschillende manieren be´nvloeden. Bijv: hete en scherpe kruiden versterken Pitta, maar koude en licht verteerbare salade kalmeert Pitta.  Bijv: De werking van de planeet Mars versterkt Pitta en de Maan kalmeert de uitwerking van Pitta.
Samen regelen de drie dosha's de gehele stofwisseling.  Wanneer hun actie in ons lichaam en geest in evenwicht zijn ervaren we psychische en lichamelijke gezondheid.

Bouwelementen van het lichaam.
Deze worden dhatu’s genoemd. Zij spelen een hele belangrijke rol in de ontwikkeling en voeding van het lichaam en vormen dus ook een deel van het biologische afweer systeem. Met behulp van Agni (vuur) en assimilatie zijn zij verantwoordelijk voor het immuunmechanisme. De dathu’s hebben een onderlinge rangorde.
Als een dhatu tekort schiet be´nvloedt dat de opvolgende dhatu, omdat iedere dhatu zijn voeding krijgt van de voorgaande.
1) Rasa of plasma of chylus bevat de voedingsbestanddelen van het verteerde voedsel en voed alle weefsel, organen en systemen.
2) Rakta  of bloed regelt de zuurstofvoorziening in alle weefsels en vitale organen en onderhoudt het leven.
3) Mamsa of vlees of spier omvat de kwetsbare vitale organen, voert de bewegingen van de gewrichten uit maakt en onderhoudt de lichamelijke kracht van het lichaam.
4) Meda of vet onderhoud de smering vettigheid van alle weefsels.
5) Asthi of been geeft steun aan de structuur van het lichaam.
6) Majja of merg en zenuwen vullen de beenholtes en zijn drager en overbrenger van de beweging- en gevoelsprikkels.
7 ) Shukra of voortplantingsweefsels  bevatten de bestanddelen van alle bouwelementen en zijn bestemd tot voortplanting.

astrocpl.gif

Vertering en Agni.
Met een goede vertering wordt  het lichaam goed gevoed. Er zijn twee aspecten met betrekking tot voedsel in Ayurveda.
Het ene is de fysieke voeding die je eet, verteert en opneemt. In dit proces spelen de spijsverteringsorganen een belangrijke rol.
Het tweede aspect het  psychische voedsel dat tot je komt in je hersenen. Alles wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en denkt zijn belangrijk voor je welzijn en heeft een geweldige invloed op je gezondheid.
Agni betekent vuur en is een spijsvertering- en stofwisselingsvuur dat door de dosha's wordt veroorzaakt en de essentie van de voeding, gevoel, waarnemingen en gedachten omzet in een vorm die je lichaam gebruikt om energie te scheppen, je lichaam te onderhouden en te herstellen.
Agni is ook deel van het immuunsysteem omdat zijn hitte de kwaadaardige organismes en toxinen vernietigt.

Aama:
Aama ontstaat uit slecht verteerde toxische delen die door de kanalen in het lichaam stromen, de darmen, de lymfe, bloedvaten, en geslachtsorganen en de onzichtbare kanalen waardoor de energie stroomt. Een onbalans in de dosha's kan een stagnatie in stroom van Aama veroorzaken waardoor er vergiftiging ontstaat. Eliminatie van afvalproducten is uiterst belangrijk voor een goede gezondheid.

Informatie: email