Praktijk- en gezondheidsinfo
Home
gezondheidsinfo
mindcontrol
lichaam en geest
Afa-algen
Materia medica (medicijnenleer)
Zilver / Goud
Ginseng
Cordyceps / Ling zhi
Zwavel / NAC / MSM
Kruidenrecepten
GEZONDHEIDSINFO
Koffie.
Nederland is een volk van koffiedrinkers. We hebben het over bonenkoffie. Vier koppen per dag geldt als niet schadelijk voor de gezondheid. Wie echter gestresst is of meer drinkt merkt het: de coffeinne kan de maagwand prikkelen en  hart en zenuwstelsel extra belasten.
Probeer eens een alternatief uit grootmoeders tijd.  Dat is een koffie die niet uit koffiebonen wordt gemaakt maar meer uit gerst, rogge, tarwe, chichorijwortel, eikels of gedroogde vijgen. Vroeger kende men in Europa koffie helemaal niet. Door de belegering van de Turken in het zuiden van Europa leerde de mensen in de middeleeuwen koffie kennen en werden direkt enthousiast.
Koffie was duur. Vaak werd er hoge belasting op geheven en in sommige landen was er een verbod op koffie. De mensen zochten alternatieven. Ze gebruikten plaatselijke produkten van het land voor een koffiiesurrogaat.
Er zijn verschillende soorten:
-     De klassieke moutkoffie van pastoor Sebastian Kneipp welke van biologisch verbouwde gerst wordt gemaakt.
-     De chichorijkoffie welke wordt gemaakt van de wortel van de chichorij.
-     Zeer geliefd zijn mengsels  van gerst, rogge, chichorijwortel, eikels en gedroogde vijgen.
De koffie wordt gemaakt door de bestanddelen te weken in water en eventueel te laten kiemen. Daarbij wordt door diastase-enzymen moutsuiker gevormd. Het proces wordt gestopt en alles wordt geroosterd en vermalen.
Tegenwoodig is in reformhuizen instant koffiesurrogaat verkrijgbaar.
Koffiesurrogaat verbetert de gezondheid. Ze bevordert de spijsvertering en de vetomzetting. De funktie van lever en gal wordt gestimuleerd. Ze ontziet de maag en darmslijmviezen en vormen een beschermende laag. De B-vitaminen in de gerst kalmeren de zenuwen, helpen stress af te bouwen en bevorderen de slaap. De concentratie wordt verbeterd door de glucose uit de moutsuiker. Kortom het is niet voor niets dat natuurtherapeuten deze koffie van harte aanbevelen.
Hoe onstaat ziekte meestal?
Met praktijkervaring van 1976 meen ik te moeten stellen dat lichamelijke aandoeningen een gevolg zijn van fysiologische afwijkingen, deze kunnen erfelijk zijn maar komen meestal voort uit een bepaalde manier van denken, bepaalde emotionele reacties, of spirituele oorzaken. Het gaat vaak om diep gewortelde ingesleten reactiepatronen. Hierdoor zijn deze een vaste gewoonte geworden en nemen uiteindelijk in het lichaam een vaste, concrete, fysieke vorm aan. Dit kan uiteindelijk ontaarden en dit wordt dan ziekte.
Natuurlijk zult u zeggen dat bacteriŽn en virussen een ook een belangrijke rol spelen en dat is natuurlijk ook zo, het zelfde geldt ook voor leef- en eetgedrag en de invloed van milieuverontreiniging, maar toch zijn de achterliggende condities en reactiepatronen vaak bepalend voor wat er gebeurt en waar dat in het lichaam gebeurt.
Vanzelfsprekend kan ook een ongeluk de oorzaak zijn of een erfelijke afwijking. Deze vreselijke spelingen van het lot lijken toch een spirituele achtergrond te hebben. Wat het ook is, zoek altijd met alle mogelijke middelen een oplossing of verbetering. Als het u gegeven is komt die er. Zowel de reguliere als niet-reguliere geneeskunde heeft vele mogelijkheden.
Verzuring: oorzaak van veel ziektes.
Veel mensen  hebben een gezondheidsprobleem. De oorzaak hiervan ligt vaak vooral in een verzuring van het organisme. In een gezond organisme is de stofwisseling in de cellen en organen in een natuurlijk evenwicht tussen zuren en basen. De ideale verhouding is 80% basen, 20 % zuren. Gevaren, die het zuuraandeel in de balans verhogen zijn; verkeerde eenzijdige voeding, aanhoudende stress, maar ook schadelijke stoffen uit het milieu.
Het overschot aan zuren zet zich af in het bindweefsel en blokkeert de afvoer van stofwisselingsslakken en gifstoffen. De volgende bezwaren kunnnen optreden: ontstoken tandvlees, slechte adem, een gevoeligheid van de tanden tegen kou, warmte en zuur, verhoogde gevoeligheid voor infecties, nagels die afbreken en scheuren, vermoeid, koude voeten en handen, droge huid, dof en krachteloos haar, haaruitval, depressieve toestanden, parodontose, migraine, darmgassen en volgevoel, branden bij het plassen, verstoorde leverfunctie, ischias, gewrichtsproblemen, osteoporose, nachtelijke spierkrampen. Wie zich veel met fruit en groente voedt en geen alkohol of koffie drinkt hoeft zich minder zorgen te maken. Gevaarlijk wordt het wanneer men vaak vlees, teveel eieren, produkten uit witmeel en suiker, pinda's, mosterd en azijn gebruikt terwijl men voortdurend onder psychische druk staat. Het lichaam moet de voor het leven belangrijke basische voedingsstoffen -plantenstoffen, enzymen, vitamines en mineralen- binnen krijgen. Wanneer dit onvoldoende lukt moet dit aangevuld worden met een goed veelzijdig multivitaminepreparaat. Tegelijkertijd moet de voeding veranderd worden: evenwichtige volwaardige voeding met veel volkorenprodukten, veel fruit en groente, rijkelijk aardappelen en gestoofde groente en niet te vergeten de base-rijke gedroogde vruchten. Zij gelden als de klassieke base-leverancier en zijn daarmee de noodzakelijke combinatie voor het zuur-vormende vlees.  Als drank is vooral het koolzuurvrije mineraalwater aan te bevelen.

Osteopatische oefening voor de wervelkolom.

Deze osteopatische oefening houdt de wervelkolom soepel wat belangrijk is voor het behouden van de vitaliteit. De staanoefeningen zijn voor bij het opstaan 's morgens. De zitoefening is voor het slapen gaan. 
Iedere vorm van repeterende therapie dagelijks geduldig en volhardend uitgevoerd werpt over een periode van maanden en jaren  altijd zijn heilzame gevolgen af. Uw inwendige functieautomaten worden zo als het ware gunstig geprogrammeerd.
Staan: Ga rechtop staan en houd de voeten iets gespreid. Adem diep in terwijl u zich op uw tenen uitrekt. Strek uw rechterarm nu zo hoog mogelijk uit en bal intussen een vuist terwijl u op uw tenen gaat staan en diepinademt.  Na de uitademing doet u hetzelfde met de linkerarm. Rek de armen zo afwisselend.
Staan: Houd de handen op de heupen, ga op de tenen staan en maak 3 diepe kniebuigingen tot hurkzit. Adem hierbij diep in als u omhoog gaat op de tenen, en adem volledig uit als u doorveert tot hurkzit.  U kunt deze oefening zo vaak doen als u wilt.
Zitten: Zit op de vloer met de benen zo ver mogelijk voor u gestrekt. Buig naar voren en pak met beide handen een van de uitgestrekte voeten beet. Een paar seconden vasthouden, daarna los laten en ontspannen met de handen in de schoot of aan beide kanten naast u. Doe daarna hetzelfde met de andere voet. De oefening enkele keren herhalen.
Oefening voor het hoofd.
Te gebruiken voor de zuivering van het hoofd en verbetering van het gehoor en gezichtsvermogen. Doe dit 6 maanden lang dagelijks 's morgens en 's avonds.
Ga rechtopzitten en buig het hoofd 3 maal heel rustig naar voren en 3 maal heel rustig naar achteren. Daarna heel rustig 3 maal naar links en dan 3 maal naar rechts. Daarna het hoofd heel rustig een cirkelende beweging laten maken.
Oormassage.
Het oor weerspiegelt het gehele lichaam, daarom kan je met ooracupunctuur het gehele lichaam behandelen. De oorlel weerspiegelt het hoofd.
Pak beide oorschelpen beet en wel zodanig dat de handpalm plat tegen de gehele oorschelp rust en de vingers de oorschelp en het lelletje tegen de handpalm aandrukken.
Nu beide oorschelpen en lelletjes met de vingers krachtig masseren zonder dat het pijn doet. Daarna maakt u rustig een draaiende beweging met de beide handen.Linksom en rechtsom minimaal zo'n 20 keer.
Daarna pakt u de oorlel  en de buitenrand even boven de oorlel stevig tussen de duim en wijsvinger en knijp hier stevig in gedurende 20 tot 30 seconden. Daarna pakt u het gebied daaronder en zo loopt u de hele oorlel af.
Daarna drukt u de beide handpalmen tegen de oorschelpen zodanig dat u de druk in uw gehoorgang telkens even doet toenemen en afnemen. U doet dit minimaal 20 keer.Hierdoor wordt het trommelvlies gestimuleerd.

VOEDINGSADVIES bij REUMA en gewrichtsontstekingen.

ReumapatiŽnten zoeken naar warmte, liefde, bescherming en willen zich graag prettig voelen.
Het voedingspatroon geeft meestal een overeenkomstig gedrag, men heeft vaak voorkeur voor genotmiddelen en lekker eten. Het genoegen is helaas een momentopname want de uiteindelijke uitwerking van de voedingsmiddelen die hiertoe bijdragen is op de langere termijn zonder meer ongezond voor de reumapatiŽnt.
Door zijn lichamelijke en psychische conditie heeft de reumapatiŽnt een chronisch zuuroverschot in zijn lichaam. 
In de scheikunde kennen we twee reacties de zure en basische reactie. Het blijkt dat het voedsel gedurende het verteringsproces een bepaalde reactie in het lichaam te zien geeft. Afhankelijk van de stoffen in de voeding is dit een basische of (urine)zure reactie. Als de balans tussen zuren en basen in evenwicht is zullen er weinig problemen voordoen. Wanneer de zuren in organen en weefsels de overhand gaan krijgen ontstaan er geleidelijk aan problemen. Hierdoor gaan de haarvaten minder goed werken zodat de doorbloeding op veel plaatsen niet meer goed is en er een gebrek aan bouwstoffen en zuurstof ontstaat.
Wordt er meer zuurreagerend voedsel gegeten dan ontstaat een zuur overschot. Eet men meer voedsel dat basisch  reageert dan ontstaat een basisch overschot. Het lichaam kent ook nog een  bioritme met betrekking tot de zuurgraad van het bloed.
Overdag tussen  11 uur ‘s morgens en 3 uur ‘s nachts worden de stofwisselingsprocessen vooral beheerst door zuren. Het bloed bevat dan weinig urinezuur. Het door het voedsel gevormde urinezuur zit in de weefsels en organen waardoor het bloed schoon blijft.
Als de zuren niet in het bloed zitten voelt men zich prettig omdat de haarvaten een goede bloeddoorstroming hebben en alle plaatsen van het lichaam voldoende bouwstoffen en zuurstof  krijgen. Omdat het bloed betrekkelijk schoon is ook de urine lichtgekleurd.
Tijdens de slaap tussen 3 uur ‘s nachts en 11 uur ‘s morgens hebbende stofwisselingsprocessen in het lichaam een basische reactie. Het urinezuur  gaat vanuit de weefsels en organen terug in het bloed. Hierdoor kan het overschot aan urinezuur uit het bloed via de nieren het lichaam verlaten. Deze periode is de natuurlijke reinigingsperiode van organen en weefsels.Tijdens deze basische periode wordt er echter weinig urine afgescheiden, terwijl de urine die het lichaam verlaat een donkere kleur heeft.
Voor een patiŽnt is het van belang dat tijdens deze periode het lichaam in zijn streven naar reiniging van overtollig urinezuur niet belemmerd wordt. 
Het gebruik van voedsel dat rijk is aan urinezuur, dus voedsel dat een sterk zuuroverschot geeft,  tijdens de basische periode stopt direct het proces waardoor het urinezuur uit de weefsels en organen niet in het bloed komt (bijv. het kopje koffie geeft een sterke zure reactie zodat het urinezuur niet meer in het bloed komt. Hierdoor voelt men zich schijnbaar even beter)
Voor de reumapatiŽnt is het belangrijk dat hij de reinigingsproces tijdens de basische periode nooit verstoort met voedingsmiddelen die een zuuroverschot geven. 
De behandeling van reumatische klachten kan het beste begonnen worden met een consequent volgehouden rauwkost dieet gedurende 2 tot 3 weken om het reinigingsproces opgang te brengen. Daarna kan begonnen worden met een normaal dagelijks voedingspatroon wat rekening houdt met het voorkomen van zuuroverschot.
Hierbij kunnen de volgende regels als uitgangspunt dienen.
1.  Vermijden: vlees, vis en eieren. Dierlijke eiwitten veroorzaken grote urinezuuroverschotten. Vervangen door andere eiwitleveraars: soja, tufu,  erwten, bonen, tarwe, rogge, zilvervliesrijst,  volkorenprodukten, zure melkprodukten,  kaas (geen franse kaas)
2. Alle groenten geven een basische reactie evenals aardappels en vruchten. Zij zijn belangrijk bij het neutraliseren van urinezuur. Gebruik dagelijks veel verse groente waarvan een groot gedeelte rauw. Groentes nooit doodkoken of uitkoken. Groentes kunnen ook gesmoord worden in de koekenpan met een klein beetje zonnebloemolie.
3. Gebruik geen geraffineerde voedingsmiddelen, witmeelproducten, banketbakkersproducten, blik of potproducten, jams, witte rijst,  sausen, ketchup, mayonaise, suiker, vla, gebrande noten, genotmiddelen zoals koffie, thee, chocolade, alcohol, limonades, ijs e.d. deze zijn slecht voor een reuma patiŽnt. Als drank een kruidenthee gebruiken en deze regelmatig wisselen (bijv; reformkoffie, kamillethee, lindebloesemthee, pepermuntthee). Kan men niet zonder suiker dan bruine rietsuiker of honing.
I.p.v. limonade vers vruchtensap of groentesap.
4. Als broodbeleg kan gebruikt worden tomaat,  wortel, radijs, selderij, biet,  appel, marmite, honing, tomaat.  Geen broodbeleg gebruiken dat suiker of chocolade bevat.

Om uitgaande van bovenstaande regels een gevarieerd menu samen te stellen is een zekere fantasie noodzakelijk. Mocht de fantasie tekort schieten,  dan moet  u, in de boekhandel op zoek gaan naar kookboekjes voor vegetarische gerechten. Hierin staan tal meestal veel recepten die bruikbaar zijn voor de reuma patiŽnt.
Kruiden als Solidago (guldenroede), Ononis spinosa (kattedoorn), Urtica urens (brandnetel) samen met Betula alba (berkenblad). Bij de chronische gewrichtsreuma helpt een thee van gelijke delen rozemarijn, gekneusde jeneverbessen en zoethout. Een eetlepel van dit mengsel 20 minuten trekken op een halve liter kokend water hiervan twee maal daags een glas opdrinken. Bij spierreuma werkt een thee van brandnetel + zoethout gunstig. Maar ook en vele andere kruiden kunnen gebruikt worden  om het urinezuur uit te scheiden. Er zijn  goede kruidenpreparaten verkrijgbaar die op de individuele situatie kunnen inwerken. 
Reuma en gewrichtsontstekingen zijn vaak goed te verbeteren en te genezen wanneer men de moeite wil nemen om te veranderen en te vertrouwen. Ook hier geldt de natuurwet wat tijd nodig heeft om te ontstaan  heeft ook tijd nodig om te genezen.