INFORMATIE
PRAKTIJK: Driek van der Vet Acupuncturist lid NVA.
praktijkadres:
Gabriël Metsulaan 6, 1213EW Hilversum
administratie
/ privé: van Hamelstraat 79, 3762JB Soest
telefoon:
035-6280046, privé: 035-6010639, fax: 035-5269992
email@
Vanaf
1976 praktijk in klassieke Chinese acupunctuur, Koreaanse handacupunctuur,
ooracupunctuur, paranormale geneeskunst, magnetiseren, diverse vormen
van natuurgeneeskunde. Voor een invalide of hoog bejaarde is
thuisbezoek mogelijk in Hilversum, Baarn en Soest. |
Korte samenvatting
van mijn opleidingen en ervaring.
Nuttige
informatie voor de gezondheid.
RUBRIEKEN:
|
GEZONDHEIDSRUBRIEK
ALGEMEEN
Adem
en lucht
Hoe
ontstaat ziekte meestal.
Verzuring: oorzaak van veel ziektes.
Veel mensen hebben een gezondheidsprobleem. De oorzaak hiervan
ligt vaak vooral in een verzuring van het organisme. In een gezond organisme
is de stofwisseling in de cellen en organen in een natuurlijk evenwicht
tussen zuren en basen. De ideale verhouding is 80% basen, 20 % zuren. Gevaren,
die het zuuraandeel in de balans verhogen zijn; verkeerde eenzijdige voeding,
aanhoudende stress, maar ook schadelijke stoffen uit het milieu.
Het overschot aan zuren zet zich af in het bindweefsel en
blokkeert de afvoer van stofwisselingsslakken en gifstoffen. De volgende
bezwaren kunnnen optreden: ontstoken tandvlees, slechte
adem, een gevoeligheid van de tanden tegen kou, warmte en zuur, verhoogde
gevoeligheid voor infecties, nagels die afbreken en scheuren, vermoeid,
koude voeten en handen, droge huid, dof en krachteloos haar, haaruitval,
depressieve toestanden, parodontose, migraine, darmgassen en volgevoel,
branden bij het plassen, verstoorde leverfunctie, ischias, gewrichtsproblemen,
osteoporose, nachtelijke spierkrampen. Wie zich veel met fruit en
groente voedt en geen alkohol of koffie drinkt hoeft zich minder zorgen
te maken. Gevaarlijk wordt het wanneer men vaak vlees, teveel eieren, produkten
uit witmeel en suiker, pinda's, mosterd en azijn gebruikt terwijl men voortdurend
onder psychische druk staat. Het lichaam moet de voor het leven belangrijke
basische voedingsstoffen -plantenstoffen, enzymen, vitamines en mineralen-
binnen krijgen. Wanneer dit onvoldoende lukt moet dit aangevuld worden
met een goed veelzijdig multivitaminepreparaat. Tegelijkertijd moet de
voeding veranderd worden: evenwichtige volwaardige voeding met veel volkorenprodukten,
veel fruit en groente, rijkelijk aardappelen en gestoofde groente en niet
te vergeten de base-rijke gedroogde vruchten. Zij gelden als de klassieke
base-leverancier en zijn daarmee de noodzakelijke combinatie voor het zuur-vormende
vlees. Als drank is vooral het koolzuurvrije mineraalwater aan te
bevelen.
terug
ADEM en LUCHT.
We
kunnen ook op een symbolische manier nier ons bestaan kijken en proberen
voor het gemak de dingen simpel te zien. De drager van het dierlijk leven
is het bloed, we kunnen dit als de drager van de ziel zien. Het stromende
bloed is een overbrenger van onvoorstelbaar veel informatie, voedende bestandelen
en afvalstoffen. Waar geen bloed komt is leven niet mogelijk.Ons lichaam
vormt het bloed en het bloed voedt weer het lichaam een soort eeuwigdurende
beweging.
Het
bloed is onze binnenwereld en deze wordt op verschillende manieren gevoed
door de buitenwereld. Lichamelijk-materieel door eten/drinken en ademhalen
en lichamelijk-psychisch door voelen, zien, horen en ruiken.
Bij
eten en drinken is nog een zekere keuze mogelijkheid om te selekteren wat
we in onze binnenwereld toevoeren. Bij ademhaling is dat veel moeilijker.
Bij de ademhaling komt de buitenwereld rechtstreeks naar binnen en kan
zo in het bloed worden opgenomen. Wat de aarde en andere levensvormen uitademen
ademen wij in en wat wij uitademen ademt de ander weer in.
Je
kunt zeggen dat we via de long gewild of niet gedwongen worden deel te
nemen aan het leven en daar mee deel te nemen aan de levensvormen in onze
bestaanswereld: we zijn hier een grote familie! Je zou de lucht daarom
een symbool voor de hemel kunnen noemen. De long staat dan ook niet voor
niets in de chinese geneeskunde voor het vermogen tot medeleven met anderen,
verdriet verzwakt de long.
Bij
inademing kan de buitenwereld via de long rechtstreeks in het bloed komen.
En zo kan een deel van onze binnenwereld (o.a koolzuur) rechtstreeks uit
het bloed naar buiten bij het uitademen. Daarnaast gebruiken we de uitgaande
adem om de buitenwereld aan iets van ons binnenste te laten deelnemen door
het maken van klanken: praten, zingen.
De
long heeft dan ook een belangrijke relatie met de functie van het
keelgebied (de scheppingszone van de hemel). Bij de uitademing raken we
afvalstoffen van de verbranding kwijt vooral koolzuurgas.
Het
zelfstandige leven begint met de eerste ademhaling. Een pasgeborene ademt
vooral ook met de buik. Bij de inademing gaat de buik omhoog bij de uitademing
gaat de buik omlaag. De lucht komt via het hoofd het lichaam binnen en
wordt naar de buik getrokken bij de inademing. De onderbuik symboliseert
de lichamelijke basis. de aarde. De long bewerktstelligt zo bij de inademing
een beweging van boven naar beneden, van buiten naar binnen en brengt de
hemel naar de aarde. Een incarnatie vindt zo als het ware plaats bij het
inademen. Bij iedere inademing kan er zo "een stukje hemel" in de levenssfeer
komen.
Binnen
onze gestalte kunnen we het hoofd symbolisch zien als een zetel van de
hemel. De hemel die de aarde (het lijf) regeert en de aarde onderhoudt
weer de hemel.
In
de macrocosmos in het heelal zien we dat gas de eerste fase in het ontstaan
van de materie vormt. In de elementenleer zoals bijvoorbeeld bijv.
de Indiase Ayurvedische geneeskunde is lucht het eerste element dat in
de kern van het universum aanwezig is en dat alles, met inbegrip van de
organische natuur leven geeft. Deze universele lucht is bron van alle levenskracht
in het individu. Lucht wordt gezien als de drijfkracht achter alle elementen.
In de natuur kunnen we dit herkennen in het verschijnsel dat wind het vuur
sterker maakt en de kou heviger, de watergolven hoger enz.
Het
element lucht wordt tevens in verband gebracht met de tastzin, de levende
huid, de afscheiding tussen binnen en buiten.
Hiermee
ervaren we ook de omgeving om ons heen. De tast registreert direct de lichaamshouding,
of we een ruggegraat hebben of we steunen of hangen, de druk van
de voeten op de grond, een tedere aanraking. Kortom een gevoel of het leven
door ons heen stroomt, waarvan de ademhaling levend getuigt. Het leven
leidt tot een gevoel van bestaan. Zo wordt tasten tot doortasten,
voelen tot aanvoelen, intuitie.
In
de natuurgeneeskunde zien we een belangrijke relatie tussen de long/ademhaling
en de huid. Astma en eczeem zijn twee aandoeningen die vaak met elkaar
samengaan en/of elkaar beinvloeden.
De
lucht heeft verschillende kwaliteiten en de belangrijkste wordt in de Indiase
Ayurvedische geneeskunde en yogaleer Prana genoemd.
Prana
betekent levensstroom en deze houdt de werking van het hart instand evenals
van de geest, zintuigen, rede, aderen en slagaderen, het lymfesysteem en
de zenuwen.
Het
is vanzelfsprekend dat in veel traditionele gezondheidssystemen de ademhaling
zo’n belangrijke plaats inneemt.
Het
is een primaire bezigheid van opnemen en loslaten. Alle lichamelijke en
psychische functies hebben hiermee een verbinding.
De
volksmond kent niet voor niets uitdrukkingen als: je hart luchten, en een
zucht van verlichting slaken. Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart.
Nog
iets: Heeft u wel eens goed naar de anatomie van ademhalingswegen en de
long gekeken. Ze lijken precies op een omgekeerde boom. De uit de aardbodem
ontstane boom ademt de zuurstof uit die het dierlijk leven nodig heeft
bij de inademing. Wat wij uitademen ademt de boom weer in. Zo ziet je dat
de vorm soms duidelijk weerspiegeld waar verbanden te vinden zijn.
terug
Koffie.
Nederland is een volk van koffiedrinkers.
We hebben het over bonenkoffie. Vier koppen per dag geldt als niet schadelijk
voor de gezondheid. Wie echter gestresst is of meer drinkt merkt het: de
coffeinne kan de maagwand prikkelen en hart en zenuwstelsel extra
belasten.
Probeer eens een alternatief uit grootmoeders
tijd. Dat is een koffie die niet uit koffiebonen wordt gemaakt maar
meer uit gerst, rogge, tarwe, chichorijwortel, eikels of gedroogde vijgen.
Vroeger kende men in Europa koffie helemaal niet. Door de belegering van
de Turken in het zuiden van Europa leerde de mensen in de middeleeuwen
koffie kennen en werden direkt enthousiast.
Koffie was duur. Vaak werd er hoge belasting
op geheven en in sommige landen was er een verbod op koffie. De mensen
zochten alternatieven. Ze gebruikten plaatselijke produkten van het land
voor een koffiiesurrogaat.
Er zijn verschillende soorten:
- De klassieke
moutkoffie van pastoor Sebastian Kneipp welke van biologisch verbouwde
gerst wordt gemaakt.
- De chichorijkoffie
welke wordt gemaakt van de wortel van de chichorij.
- Zeer geliefd
zijn mengsels van gerst, rogge, chichorijwortel, eikels en gedroogde
vijgen.
De koffie wordt gemaakt door de bestanddelen
te weken in water en eventueel te laten kiemen. Daarbij wordt door diastase-enzymen
moutsuiker gevormd. Het proces wordt gestopt en alles wordt geroosterd
en vermalen.
Tegenwoodig is in reformhuizen instant
koffiesurrogaat verkrijgbaar.
Koffiesurrogaat verbetert de gezondheid.
Ze bevordert de spijsvertering en de vetomzetting. De funktie van lever
en gal wordt gestimuleerd. Ze ontziet de maag en darmslijmviezen en vormen
een beschermende laag. De B-vitaminen in de gerst kalmeren de zenuwen,
helpen stress af te bouwen en bevorderen de slaap. De concentratie wordt
verbeterd door de glucose uit de moutsuiker. Kortom het is niet voor niets
dat natuurtherapeuten deze koffie van harte aanbevelen.
terug
Hoe onstaat ziekte meestal?
Na meer dan 30 jaar praktijkervaring meen
ik te moeten stellen dat lichamelijke aandoeningen een gevolg zijn van
fysiologische afwijkingen, deze kunnen erfelijk zijn maar komen meestal
voort uit een bepaalde manier van denken, bepaalde emotionele reacties,
of spirituele oorzaken. Het gaat vaak om diep gewortelde ingesleten reactiepatronen.
Hierdoor zijn deze een vaste gewoonte geworden en nemen uiteindelijk in
het lichaam een vaste, concrete, fysieke vorm aan. Dit kan uiteindelijk
ontaarden en dit wordt dan ziekte.
Natuurlijk zult u zeggen dat bacteriën
en virussen een ook een belangrijke rol spelen en dat is natuurlijk ook
zo, het zelfde geldt ook voor leef- en eetgedrag en de invloed van milieuverontreiniging,
maar toch zijn de achterliggende condities en reactiepatronen vaak bepalend
voor wat er gebeurt en waar dat in het lichaam gebeurt.
Vanzelfsprekend kan ook een ongeluk de
oorzaak zijn of een erfelijke afwijking. Deze vreselijke spelingen van
het lot lijken toch een spirituele achtergrond te hebben. Wat het ook is,
zoek altijd met alle mogelijke middelen een oplossing of verbetering. Als
het u gegeven is komt die er. Zowel de reguliere als niet-reguliere geneeskunde
heeft vele mogelijkheden.
terug
|
home
terug
Osteopatische
oefening voor de wervelkolom.
Deze osteopatische oefening houdt de wervelkolom
soepel wat belangrijk is voor het behouden van de vitaliteit. De staanoefeningen
zijn voor bij het opstaan 's morgens. De zitoefening is voor het slapen
gaan.
Iedere vorm van repeterende therapie dagelijks
geduldig en volhardend uitgevoerd werpt over een periode van maanden en
jaren altijd zijn heilzame gevolgen af. Uw inwendige functieautomaten
worden zo als het ware gunstig geprogrammeerd.
Staan:
Ga rechtop staan en houd de voeten iets gespreid. Adem diep in terwijl
u zich op uw tenen uitrekt. Strek uw rechterarm nu zo hoog mogelijk uit
en bal intussen een vuist terwijl u op uw tenen gaat staan en diepinademt.
Na de uitademing doet u hetzelfde met de linkerarm. Rek de armen zo afwisselend.
Staan: Houd
de handen op de heupen, ga op de tenen staan en maak 3 diepe kniebuigingen
tot hurkzit. Adem hierbij diep in als u omhoog gaat op de tenen, en adem
volledig uit als u doorveert tot hurkzit. U kunt deze oefening zo
vaak doen als u wilt.
Zitten:
Zit op de vloer met de benen zo ver mogelijk voor u gestrekt. Buig naar
voren en pak met beide handen een van de uitgestrekte voeten beet. Een
paar seconden vasthouden, daarna los laten en ontspannen met de handen
in de schoot of aan beide kanten naast u. Doe daarna hetzelfde met de andere
voet. De oefening enkele keren herhalen.
terug |
home
Oefening
voor het hoofd.
Te gebruiken voor
de zuivering van het hoofd en verbetering van het gehoor en gezichtsvermogen.
Doe dit 6 maanden lang dagelijks 's morgens en 's avonds.
Ga rechtopzitten en buig het hoofd 3 maal
heel rustig naar voren en 3 maal heel rustig naar achteren. Daarna heel
rustig 3 maal naar links en dan 3 maal naar rechts. Daarna het hoofd heel
rustig een cirkelende beweging laten maken.
Oormassage.
Het oor weerspiegelt
het gehele lichaam, daarom kan je met ooracupunctuur het gehele lichaam
behandelen. De oorlel weerspiegelt het hoofd.
Pak beide oorschelpen beet en wel zodanig
dat de handpalm plat tegen de gehele oorschelp rust en de vingers de oorschelp
en het lelletje tegen de handpalm aandrukken.
Nu beide oorschelpen en lelletjes met
de vingers krachtig masseren zonder dat het pijn doet. Daarna maakt u rustig
een draaiende beweging met de beide handen.Linksom en rechtsom minimaal
zo'n 20 keer.
Daarna pakt u de oorlel en de buitenrand
even boven de oorlel stevig tussen de duim en wijsvinger en knijp hier
stevig in gedurende 20 tot 30 seconden. Daarna pakt u het gebied daaronder
en zo loopt u de hele oorlel af.
Daarna drukt u de beide handpalmen tegen
de oorschelpen zodanig dat u de druk in uw gehoorgang telkens even doet
toenemen en afnemen. U doet dit minimaal 20 keer.Hierdoor wordt het trommelvlies
gestimuleerd.
terug |
home
VOEDINGSADVIES
bij REUMA en gewrichtsontstekingen.
Reumapatiënten zoeken naar warmte, liefde,
bescherming en willen zich graag prettig voelen.
Het voedingspatroon geeft meestal een
overeenkomstig gedrag, men heeft vaak voorkeur voor genotmiddelen en lekker
eten. Het genoegen is helaas een momentopname want de uiteindelijke uitwerking
van de voedingsmiddelen die hiertoe bijdragen is op de langere termijn
zonder meer ongezond voor de reumapatiënt.
Door zijn lichamelijke en psychische conditie
heeft de reumapatiënt een chronisch zuuroverschot in zijn lichaam.
In de scheikunde kennen we twee reacties
de zure en basische reactie. Het blijkt dat het voedsel gedurende het verteringsproces
een bepaalde reactie in het lichaam te zien geeft. Afhankelijk van de stoffen
in de voeding is dit een basische of (urine)zure reactie. Als de balans
tussen zuren en basen in evenwicht is zullen er weinig problemen voordoen.
Wanneer de zuren in organen en weefsels de overhand gaan krijgen ontstaan
er geleidelijk aan problemen. Hierdoor gaan de haarvaten minder goed werken
zodat de doorbloeding op veel plaatsen niet meer goed is en er een gebrek
aan bouwstoffen en zuurstof ontstaat.
Wordt er meer zuurreagerend voedsel gegeten
dan ontstaat een zuur overschot. Eet men meer voedsel dat basisch
reageert dan ontstaat een basisch overschot. Het lichaam kent ook nog een
bioritme met betrekking tot de zuurgraad van het bloed.
Overdag tussen 11 uur ‘s morgens
en 3 uur ‘s nachts worden de stofwisselingsprocessen vooral beheerst door
zuren. Het bloed bevat dan weinig urinezuur. Het door het voedsel gevormde
urinezuur zit in de weefsels en organen waardoor het bloed schoon blijft.
Als de zuren niet in het bloed zitten
voelt men zich prettig omdat de haarvaten een goede bloeddoorstroming hebben
en alle plaatsen van het lichaam voldoende bouwstoffen en zuurstof
krijgen. Omdat het bloed betrekkelijk schoon is ook de urine lichtgekleurd.
Tijdens de slaap tussen 3 uur ‘s nachts
en 11 uur ‘s morgens hebbende stofwisselingsprocessen in het lichaam een
basische reactie. Het urinezuur gaat vanuit de weefsels en organen
terug in het bloed. Hierdoor kan het overschot aan urinezuur uit het bloed
via de nieren het lichaam verlaten. Deze periode is de natuurlijke reinigingsperiode
van organen en weefsels.Tijdens deze basische periode wordt er echter weinig
urine afgescheiden, terwijl de urine die het lichaam verlaat een donkere
kleur heeft.
Voor een patiënt is het van belang
dat tijdens deze periode het lichaam in zijn streven naar reiniging van
overtollig urinezuur niet belemmerd wordt.
Het gebruik van voedsel dat rijk is aan
urinezuur, dus voedsel dat een sterk zuuroverschot geeft, tijdens
de basische periode stopt direct het proces waardoor het urinezuur uit
de weefsels en organen niet in het bloed komt (bijv. het kopje koffie geeft
een sterke zure reactie zodat het urinezuur niet meer in het bloed komt.
Hierdoor voelt men zich schijnbaar even beter)
Voor de reumapatiënt is het belangrijk
dat hij de reinigingsproces tijdens de basische periode nooit verstoort
met voedingsmiddelen die een zuuroverschot geven.
De behandeling van reumatische klachten
kan het beste begonnen worden met een consequent volgehouden rauwkost dieet
gedurende 2 tot 3 weken om het reinigingsproces opgang te brengen. Daarna
kan begonnen worden met een normaal dagelijks voedingspatroon wat rekening
houdt met het voorkomen van zuuroverschot.
Hierbij kunnen de volgende regels als
uitgangspunt dienen.
1. Vermijden: vlees, vis en eieren.
Dierlijke eiwitten veroorzaken grote urinezuuroverschotten. Vervangen door
andere eiwitleveraars: soja, tufu, erwten, bonen, tarwe, rogge, zilvervliesrijst,
volkorenprodukten, zure melkprodukten, kaas (geen franse kaas)
2. Alle groenten geven een basische reactie
evenals aardappels en vruchten. Zij zijn belangrijk bij het neutraliseren
van urinezuur. Gebruik dagelijks veel verse groente waarvan een groot gedeelte
rauw. Groentes nooit doodkoken of uitkoken. Groentes kunnen ook gesmoord
worden in de koekenpan met een klein beetje zonnebloemolie.
3. Gebruik geen geraffineerde voedingsmiddelen,
witmeelproducten, banketbakkersproducten, blik of potproducten, jams, witte
rijst, sausen, ketchup, mayonaise, suiker, vla, gebrande noten, genotmiddelen
zoals koffie, thee, chocolade, alcohol, limonades, ijs e.d. deze zijn slecht
voor een reuma patiënt. Als drank een kruidenthee gebruiken en deze
regelmatig wisselen (bijv; reformkoffie, kamillethee, lindebloesemthee,
pepermuntthee). Kan men niet zonder suiker dan bruine rietsuiker of honing.
I.p.v. limonade vers vruchtensap of groentesap.
4. Als broodbeleg kan gebruikt worden
tomaat, wortel, radijs, selderij, biet, appel, marmite, honing,
tomaat. Geen broodbeleg gebruiken dat suiker of chocolade bevat.
Om uitgaande van bovenstaande regels een
gevarieerd menu samen te stellen is een zekere fantasie noodzakelijk. Mocht
de fantasie tekort schieten, dan moet u, in de boekhandel op
zoek gaan naar kookboekjes voor vegetarische gerechten. Hierin staan tal
meestal veel recepten die bruikbaar zijn voor de reuma patiënt.
Kruiden als Solidago (guldenroede), Ononis
spinosa (kattedoorn), Urtica urens (brandnetel) samen met Betula alba (berkenblad).
Bij de chronische gewrichtsreuma helpt een thee van gelijke delen rozemarijn,
gekneusde jeneverbessen en zoethout. Een eetlepel van dit mengsel 20 minuten
trekken op een halve liter kokend water hiervan twee maal daags een glas
opdrinken. Bij spierreuma werkt een thee van brandnetel + zoethout gunstig.
Maar ook en vele andere kruiden kunnen gebruikt worden om het urinezuur
uit te scheiden. Er zijn goede kruidenpreparaten verkrijgbaar die
op de individuele situatie kunnen inwerken.
Reuma en gewrichtsontstekingen zijn vaak
goed te verbeteren en te genezen wanneer men de moeite wil nemen om te
veranderen en te vertrouwen. Ook hier geldt de natuurwet wat tijd nodig
heeft om te ontstaan heeft ook tijd nodig om te genezen.
terug |
Korte beschrijving van mijn levensweg
en opleidingen in mijn vakgebied.
Geboren 1945 (Ram), vanuit een elektro- en elektronicavakopleiding
tot 1976 werkzaam als elektronicus op een laboratorium voor transmissie
en akoestiek bij de omroep. Vanuit de ontdekking van mijn aanleg ontstond
de behoefte aan een andere levensvervulling. De grote vrijheid en ontspannen
werksfeer op het lab maakte een studie mogelijk in een heel ander vakgebied.
Vanaf 1969 tot 1976 medische basisopleiding + fysische diagnostiek(niveau
universiteit kandidaats-medicijnen), basis natuurgeneeskunde en homeopathie
en kruidengeneeskunde (NWP), vakopleiding klassieke acupunctuur Anglo Dutch
College of Acupuncture (License + Bachelor). Mijn praktijk groeide vanuit
de hobbysfeer in 1969 tot een beroepspraktijk in 1977. Naast de beroepspraktijk
was ik vanaf 1977 t/m 1980 docent acupunctuur Anglo Dutch College of Acupuncture,
vanaf 1982 tot 1988 direkteur/coördinator van de HBO-dagopleiding
Nederlandse Academie voor Natuurgeneeskunde (NWP) in Hilversum, van
1983 tot 1988 redakteur tijdschrift Lichaam en Geest (NWP), behaalde in1992
het diploma van de 2-jarige nascholingsopleiding in Chinese acupunctuur
en kruidengeneeskunde van de faculteit voor Chinese traditionele geneeskunde
van de universiteit in Beeing, 1992 start handelsonderneming o.a met import
Chinese geneeskruiden . In 2001 / 2002 opleiding Koreaanse handacupunctuur
van de Duitse arts Dieter Schmidt ( alleen-vertegenwoordiger van de Koreaanse
vakopleiding in Europa.)
terug |
|
U
vat kou telkens wanneer u naar buiten gaat. Colloidaal Zilver helpt zeer
efectief bij alle soorten aandoeningen. U kunt het ook zelf eenvoudig en
voordelig maken.
informatie |
Colloïdaal
zilvergenerator vanaf €25,--
2
flesjes 200ml Zilverwater
€15,--
info
& bestel
|
AFA
ALGEN
AFA
-algen, een oeralg uit het Klamath meer, een supervoeding bij vermoeidheid,
mineralengebrek, ADHD-syndroom, verbetering van de hersenfuncties
en depressie.
|
VERMOEID?
PANAX
GINSENG
2000mg
per dag
kuur
2 maanden
€35,--
incl.
verzenden
info en bestel
|
|